Water in openbare ruimte moet gezonder

Water op straat of in fonteinen is niet van dezelfde kwaliteit als zwemwater. Kinderen die in dit water spelen, kunnen ziek worden. Uit onderzoek (promotietraject Universiteit van Utrecht) blijkt dat dit met eenvoudige maatregelen is te voorkomen (persbericht Stichting RIONED). 

Grontmij begeleidt promotietraject

Op 8 april promoveert Heleen de Man met het proefschrift ‘Best urban water management practices to prevent waterborne infectious diseases under current and future scenarios’. Dr. Imke Leenen, senior adviseur stedelijk water & gezondheid bij Grontmij, was één van de begeleiders van de promovenda en is mede auteur van dit rapport. Het onderzoek spitste zich toe op de hygiënische betrouwbaarheid van water in bedriegertjes en fonteinen en van regenwater op straat en in wadi’s. Aansluitend is onderzocht hoeveel van elk water mensen kunnen inademen of inslikken.

Veroorzakers van ziekte

De belangrijkste Fontein wordpressveroorzakers van ziekte zijn uitwerpselen van mensen en dieren. Deze bevatten bacteriën die diarree of overgeven kunnen veroorzaken, vooral bij kinderen. Bij 10% van de fonteinen geeft de waternevel van de fontein, een verhoogde kans op gezondheidsklachten. Bij extreme regenval kan het gebeuren dat regenwater, soms vermengd met rioolwater, een korte tijd op straat blijft staan. Daarom moeten mensen en zeker kinderen leren dat straatwater geen speelwater is. Regenwater dat naar wadi’s stroomt, kan ook verontreinigd zijn met honden- en vogelpoep.

Maatregelen om risico’s te beperken

Gemeenten kunnen het risico wegnemen door:
• de reservoirs van bedriegertjes te vullen met drinkwater i.p.v. regen-, grond- of oppervlaktewater
• reservoirs van de bedriegertjes regelmatig te desinfecteren
• ervoor tespeeltuin zorgen dat afstromend regenwater niet in het reservoir komt
• geen fonteinen te hebben met oppervlaktewater dat is verontreinigd met afvalwater vanuit overstorten
• fonteinen minder hoog en met minder fijne druppels te laten sproeien zodat mensen de nevel niet inademen
• te zorgen voor een goed doorlatende wadi-bodem zodat het regenwater snel in de grond wegzakt
• speeltoestellen buiten de wadi te plaatsen

Bewust omgaan met gezondheidsrisico’s van water in stedelijk gebied

Ontwerpers, beheerders en gebruikers van bedriegertjes, fonteinen en voorzieningen voor de opvang van regenwater kunnen met de resultaten van het onderzoek bewust omgaan met de gezondheidsrisico’s van water in stedelijk gebied. Grontmij heeft daarnaast ervaren adviseurs Water en Gezondheid  in dienst, die u graag met aanvullend advies verder helpen.

Inzicht in risicogebieden en rioleringscapaciteit berekenen

Om als gemeente maatregelen te nemen tegen vervuild straatwater, heb je eerst inzicht nodig in risicogebieden. Waar staan bijvoorbeeld alle speeltoestellen? En hoe kan ik berekenen wat de capaciteit van onze riolering is? Waar ontstaan problemen bij de overstort bij zware regenval? Ook bij het beantwoorden van deze vragen kan Grontmij hulp bieden, namelijk met ons beheersysteem Obsurv.

Obsurv: het webbased beheersysteem om te plannen & begroten

Grontmij is ervan overtuigd dat het beheren van onze leef- en werkomgeving makkelijker kan. Daarom ontwikkelde wij Obsurv: het eerste echte integrale beheersysteem: plannen en begroten in één proces. Gebruiksvriendelijk en webbased. Obsurv bevat meerdere modules, waaronder riolering en speeltoestellen, waardoor het eenvoudig is om o.a. inzicht in risicogebieden te krijgen en rioleringscapaciteit te berekenen. Grontmij heeft ook het convenant GegevensWoordenboek Stedelijk Water getekend.

Meer informatie

Meer informatie over wat je allemaal kan met Obsurv en welke modules ons beheersysteem biedt kun je vinden op deze website. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. We vertellen je graag meer of komen langs voor een demonstratie. Of vraag heel eenvoudig een tijdelijke licentie aan en bekijk Obsurv met eigen ogen.

 

licentie aanvragen