Rioleringsbeheer en serious gaming

Jaarlijks besteden gemeenten ongeveer 60 procent van de rioolheffing aan rioolvervanging. Daarmee is rioolvervanging de belangrijkste kostenpost in het rioleringsbeheer. Met beheersysteem Obsurv kun je plannen en begroten in één proces. Zo kun je op basis van actuele data en verschillende kostenscenario’s de juiste keuzes maken. Vanzelfsprekend ook als het gaat om riolering. Maar het proces van samenwerking en besluitvorming kan soms best lastig zijn. Weleens aan serious gaming gedacht?

Een spel als hulpmiddel

Hulpmiddelen bij samenwerking en besluitvorming zijn natuurlijk van harte welkom. Een voorbeeld is serious gaming. Het is een term voor spellen die meer bieden dan entertainment alleen. Bedrijven kunnen deze spellen inzetten voor verschillende redenen. Denk hierbij aan het versterken van de samenwerking of het aanzetten tot strategisch denken. Voor een onderzoek naar besluitvorming binnen rioleringsbeheer is serious gaming ingezet. Wouter van Riel, adviseur stedelijk water bij Sweco, schreef hier een artikel over in vakblad Land+Water. Hoe wordt er nu eigenlijk beheerd? En welke rollen spelen samenwerking en betrouwbaarheid van informatie hierbij? Met behulp van een digitaal spel, Maintenance in Motion, werd dit onderzocht.

Spelomgeving van Maintenance in Motion. Voorbeeld van drinkwaterspel.

Spelenderwijs beheren

Waarom was dit spel nu zo geschikt voor rioleringsbeheer? In het spel werden verschillende infrastructuren nagebootst, waaronder riolering en wegen. Interacties tussen spelers en beheerkosten werden hierin transparant gemaakt. Er ontstond zo een praktische oefenomgeving, ideaal om spelenderwijs te gaan beheren. Spelers kozen zelf de gewenste beheermaatregelen: niets doen, vervangen of inspecteren. Tegelijkertijd hielden ze rekening met de staat van het object en probeerden ze de kosten zo laag mogelijk te houden.

Gaming om te leren

Spelers voelden zich betrokken bij de opdracht. Het spel gaf ze de mogelijkheid om op een veilige manier te experimenteren met zaken als samenwerking, besluitvorming en kostenbesparingen. Ook konden de uitgevoerde handelingen direct geëvalueerd worden. Serious gaming lijkt hiermee een leerzaam en geschikt instrument om ervaringskennis op te doen.

Resultaten onderzoek

Conclusies van dit onderzoek geven meer inzicht in besluitvorming binnen rioleringsbeheer. Zo bleek er een groot verschil te zijn tussen beheerkeuzes die individueel of met een groep werden gemaakt. Lees het hele artikel voor de uitgebreide resultaten van het onderzoek.

Wouter van Riel is adviseur stedelijk water bij Sweco. Het artikel is verschenen in het vakblad Land+Water.

dr. ir. Wouter van Riel
Adviseur Stedelijk Water
T 06 467 667 93
[email protected]

De mogelijkheden van Obsurv

Uiteraard kunnen wij u ook meer vertellen over hoe een beheersysteem als Obsurv u kan helpen bij het beheer van uw rioleringsstelsel. Vraag gratis een tijdelijke licentie aan. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij delen hun kennis en ervaring en denken heel graag met u mee.