Programma Vakmiddag wegbeheer

PROGRAMMA VAKMIDDAG WEGBEHEER

11.30 – 12.30: Inloop & lunch
12.30 – 12.40: Welkom
12.40 – 13.10: Video-inspecties: snel en met minder overlast inspecteren (Gerard van Melsen, Sweco)
13.10 – 13.40: Draagkrachtmeting: voorkom kapitaalvernietiging (Rick Gravesteijn, Sweco & Jeroen van de Nadort, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)
13.40 – 14.10: Benchmark wegen 13 Zeeuwse gemeenten + Waterschap (Marijn van der Berg, Sweco & Pascal Geldoff, Gemeente Middelburg
14.10 – 15.30: Borrel

Video-inspecties: snel en met minder overlast inspecteren

Weginspecties zijn arbeidsintensief en kunnen veel verkeersoverlast veroorzaken, vooral bij drukke, doorgaande wegen. Video-inspecties bieden hierbij uitkomst. Speciale auto’s die zijn uitgerust met hoge resolutiecamera’s maken met hoge snelheid haarscherpe beelden met veel details. Er hoeven geen verkeersmaatregelen genomen te worden en weersomstandigheden zijn ook geen belemmering. Doordat de auto’s ook zijn uitgerust met 360 graden camera’s, kun je bovendien ook de inspecties van bijvoorbeeld verkeersborden en lichtmasten meenemen. Benieuwd hoe dit werkt en waarom o.a. de Provincie Limburg en Havenbedrijf Rotterdam video-inspecties inzetten?

Draagkrachtmeting: voorkom kapitaalvernietiging

Onvoldoende onderhoud is niet de enige oorzaak van schade aan wegen. Niet alleen de globale visuele inspectie, maar ook de constructieve draagkracht is bepalend voor onderhoudsmaatregelen, levensduur en dus onderhoudskosten. Door het toevoegen van de draagkracht aan een beheersysteem worden schade(toename) en kapitaalvernietiging voorkomen. Waarom wordt dit dan zo weinig onderzocht, is een draagkrachtmeting ingewikkeld? Nee, niet ingewikkeld en tegelijkertijd in verhouding niet duur. Door een vereenvoudigde manier van het meten en verwerken van de meetgegevens op netwerkniveau weet je binnen enkele minuten of de wegconstructie wel of niet voldoende draagkrachtig is, ook als er nog geen schade zichtbaar is. Vandaar dat alle wegbeherende waterschappen in Nederland en veel gemeenten enthousiast zijn hierover. Ontdek in deze presentatie hoe u de grip verbetert op planning en kosten.

Benchmark wegen 13 Zeeuwse gemeenten + Waterschap

In Zeeland is een benchmark wegen gestart, waaraan maar liefst 14 organisaties deelnemen. Doel: beheerprestaties op kwaliteit en kosten vergelijken. En nog belangrijker: van elkaar leren en komen tot een Zeeuws platform. Wil je meer weten over de methodiek, de resultaten en de mogelijkheden van benchmark-learning? En waarom deze organisaties hiervoor gekozen hebben en hoe ze dit aanpakken? In deze presentatie gaat men hier uitgebreid op in.

Ga naar aanmelden