Nederland steeds schoner. Uw gemeente ook?

Op 28 maart 2015 vond voor de 13de keer de Landelijke Opschoondag plaats. Maar liefst 95.000 vrijwilligers trokken eropuit om zwerfafval op te ruimen. Daarmee was het de succesvolste editie ooit.Gemeenten weten dat zij als beheerders van de openbare ruimte ook aan zet zijn. Maar welke aanpak is doeltreffend als tegelijkertijd het budget wordt verminderd? Beeldgericht reinigen kan een deel van de oplossing zijn: 7 tips om ermee aan de slag te gaan.

Een veelvoud aan aanpakken

Over het probleem is iedereen het eens. Een vervuilde omgeving leidt tot nog meer vervuiling en draagt bij aan een gevoel van ergernis en zelfs onveiligheid. Burgers hebben hier last van en zijn bereid de handen uit de mouwen te steken. Dat blijkt niet alleen uit de opkomst tijdens de Landelijke Opschoondag, maar ook uit een groeiend aantal structurele burgerinitiatieven.

Over de beste aanpak voor gemeenten bestaat minder eensgezindheid. En wie zich gaat verdiepen in de problematiek van zwerfafval en beheeroplossingen komt al snel terecht in een woud van instanties, organisaties en campagnesites. Nederlandschoon.nl, gemeenteschoon.nl, en kenniswijzerafval.nl zijn wellicht de bekendste voorbeelden van websites waarop u informatie en praktijkvoorbeelden voor beheerders kunt vinden.

U staat niet alleen

Toch kan het de moeite lonen deze informatiebronnen eens door te spitten. Want één ding is duidelijk, u bent niet de enige beheerder die worstelt met het probleem van zwerfafval. En voor veel oplossingen hoeft u waarschijnlijk niet opnieuw het wiel uit te vinden. Als u maar de weg weet te vinden naar een collega-beheerder met de juiste ervaring.

De oplossingen die u zult tegenkomen bij deze informatiebronnen, variëren van het verminderen van het aantal afvalbakken tot het verbeteren van de communicatie met bewoners. En van het invoeren van participatie-initiatieven tot het samenwerken met scholen om zogenaamde snoeproutes aan te pakken.

Beeldgericht reinigen leidt tot effectievere inzet

Een steeds vaker toegepaste oplossing in het beheer van de openbare ruimte is het werken met ambitieniveaus op basis van beeldkwaliteit. In foto’s wordt dan vastgelegd hoe het straatbeeld eruit zal zien bij intensief, gemiddeld of weinig onderhoud. Op basis daarvan kunnen beheerorganisaties duidelijk uitleggen aan bestuurders, maar ook aan burgers, wat de gevolgen zijn van het gekozen beheerniveau. De CROW-schaalbalken zijn een bekende standaard.

Het beeldgericht werken is uitermate geschikt voor uiteenlopende beheertoepassingen, zoals groenbeheer, graffitibestrijding en het onderhoud van wegen. Maar ook voor het inzetten van reiniging binnen de gemeente, bieden de beeldniveaus veel houvast. Zo wordt het mogelijk om op basis van beoordeling van het straatbeeld te bepalen waar wel en niet moet worden schoongemaakt. In plaats van bijvoorbeeld enkel op basis van frequentie. Daardoor hoeven schoonmakers niet meer naar gebieden te gaan waar het toch al schoon is en wordt de inzet van de beschikbare mensen veel effectiever ingezet.

Beeldgericht reinigen: 7 tips

Moderne beheersystemen, zoals Obsurv, zijn geoptimaliseerd voor het werken met beeldgebaseerde ambitieniveaus. En dat is een belangrijke eerste stap naar beeldgericht beheer en beeldgericht reinigen. Maar uit de praktijk blijkt ook dat daarmee de kous nog niet af is. Op de ‘Kenniswijzer zwerfafval’ vindt u een waardevol overzicht van tips en onderbouwende studies en artikelen op het gebied van beeldgericht reinigen.

Hieronder zetten we de belangrijkste voor u op een rij:

  1. Stel duidelijke ambities en betrek burgers
  2. Werk met standaard schoonheidsgraden
  3. Train medewerkers in beeldgericht werken
  4. Geef medewerkers verantwoordelijkheid
  5. Leg afspraken over kwaliteit vast
  6. Beheers en waarborg kwaliteit
  7. Monitor en gebruik resultaten voor aansturing

Bekijk voor nadere toelichting bij elk van bovenstaande tips het volledige overzicht op site van ‘Kenniswijzer zwerfafval’.

Meer informatie

Komen er naar aanleiding van het bovenstaande artikel vragen bij u op? Over beeldgericht reinigen? Of over beheer op basis van ambitieniveaus? Neem dan vooral contact op met ons op. Wij denken heel graag met u mee.

Ook kunt u vrijblijvend een proeflicentie aanvragen voor Obsurv. Want wij denken dat beheren makkelijker wordt met Obsurv. Maar zien is geloven.

 

licentie aanvragen