selecties op de kaart Obsurv

Wist je dat… het maken van selecties in Obsurv nu nóg makkelijker is?

Met selecties in Obsurv kun je objecten over vakdisciplines heen selecteren. Bijvoorbeeld als je wilt weten hoeveel bomen of wegvakonderdelen er in een wijk zijn. De selecties zijn in de kaarten en in de lijsten van Obsurv overal op te roepen. Zo heb je de juiste objecten altijd in no-time bij de hand. En wist je dat het maken en toepassen van selecties in de kaart en in lijsten nu nóg makkelijker is in de nieuwe versie van Obsurv? We praten je even bij.

Voorheen was het ook al mogelijk om selecties te maken, maar stonden de kaart en de lijst in Obsurv los van elkaar. Inmiddels is dit geïntegreerd. Als je nu een selectie op de kaart maakt, zijn de geselecteerde objecten ook direct in hetzelfde scherm zichtbaar als lijst. Op deze manier heb je de detailinformatie, de kaart met locaties en de referentielaag in één overzicht. Dit maakt het maken van selecties eenvoudiger en overzichtelijker.

Selecteren op de kaart:

 • Op de kaart kun je nu op drie verschillende manieren selecties maken: via punt, rechthoek of veelhoek. Dit zorgt ervoor dat je altijd snel de juiste objecten kunt selecteren.
 • Met een kaart lijst-lijst interactie kun je geselecteerde objecten vanuit de kaart meteen in de lijsten filteren. Dit doe je met de knop ‘Toon in lijst’.
 • Multi-selectie zorgt ervoor dat selecties fijner afgesteld worden door het weghalen of uitbreiden van objecten in de selectie.

Selecteren in de lijst:

 • De lijsten hebben nu checkbox-functionaliteiten gekregen. Hierdoor kun je losse objecten selecteren, zonder een filter in te stellen.
 • Selecteren via het filter is ook nog steeds mogelijk.
 • Er is een lijst-kaart interactie om geselecteerde objecten vanuit de lijst meteen in de kaart te tonen.

Selecties bewaren en wijzigen

Selecties die in de lijst of in de kaart zijn gemaakt, kunnen opgeslagen worden via het selectiemenu. In dit menu kun je de reeds bewaarde selecties aanvullen of vervangen. Daarnaast is het mogelijk om nieuwe selecties op te slaan. Zo kun je gemaakte selecties altijd makkelijk terugvinden.

Hoe werkt het?

 1. Selecteer objecten in de kaart met rechthoek, punthoek of veelhoek.
 2. Klik vervolgens op het multi-selectie icoon.
 3. Nu verschijnt er een plus teken naast het multi-selectie icoon. Hier kun je op klikken om te switchen tussen het aanvullen of weghalen van bepaalde objecten.

  selecties op de kaart Obsurv

 4. De selectie die op de kaart is gemaakt, kan vervolgens in de lijst geopend worden door op de knop ‘Toon in lijst’ te klikken.

  selecties op de kaart Obsurv

 5. Zowel in de lijst als in de kaart kan het selectiemenu geopend worden. Hier kun je bestaande selecties aanvullen en nieuwe selecties opslaan. De selecties via het selectie menu zijn in andere delen van Obsurv op te roepen via het selecties icoon.

Contact

Heb je vragen over het maken van selecties op de kaart of in lijsten? Of over andere functies in Obsurv? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.