Steeds meer rioolbeheerders maken bij hun rioleringsinspecties ook gebruik van videobeelden. De beelden worden op verschillende manieren gemaakt. Met behulp van drones, onbemande wagentjes of door inspecteurs die in het rioleringsstelsel klimmen. Maar één ding hebben de video’s gemeen: het gaat om grote databestanden. “Voor klanten die hun beheersysteem in de hosting hebben staan, was het vaak zoeken naar een goede en logische plek om deze data op te slaan”, vertelt Gerard Blok, adviseur Obsurv bij Sweco. “Maar nu is er een oplossing. Door de rioolinspectiefilmpjes in de Azure-hosting op te nemen en gebruik te maken van een zwaardere virtuele machine, zijn ze direct te koppelen aan en te tonen in RioGL. Zo hebben beheerders al hun inspectiebestanden netjes bij elkaar en makkelijk beschikbaar.”
Rioolinspectievideo’s
Het rioolstelsel is een complexe, ondergrondse wereld die voor de meeste mensen altijd onzichtbaar zal blijven. Het inspecteren van dat wijdvertakte netwerk is niet eenvoudig, maar wél van het grootste belang. Alleen zo zijn verstoppingen, scheurvorming en andere risicovolle situaties tijdig te voorkomen. Het inspecteren is ook steeds belangrijker omdat het rioleringsstelsel op sommige plaatsen verouderd is en de belasting toeneemt. Dit laatste is onder andere het gevolg van stortbuien en wateroverlast. Het maken van rioolinspectievideo’s is een goede manier gebleken om een eerste inventarisatie te maken van de staat waarin de riolering verkeert.
Terabytes
“Het enige lastige aan deze inspectiemethodes is dat het erg grote bestanden oplevert, soms meerdere terabytes groot”, legt Gerard uit. “Voor klanten die hun rioleringsbeheer in de hosting hebben draaien, hadden we geen standaard oplossing om dit soort bestanden direct te koppelen aan het beheersysteem en RioGL. Iedere gemeenten bedacht wel weer een eigen manier om de zware bestanden ergens op te slaan en toegankelijk te maken.”
Virtuele machine
Omdat duidelijk werd dat erg veel gemeenten tegen dezelfde vraag aanliepen, gingen Gerard en zijn collega’s aan de slag om een betaalbare en efficiënte aanpak te bedenken. “Met de Azure-hosting bieden wij onze klanten nu een platform aan waar ze de video kunnen opslaan en tonen”, aldus Gerard. “Eigenlijk is het gewoon een soort map waarnaar ze zelf de bestanden kunnen uploaden. Wij zorgen er vervolgens voor dat RioGL op een extra zware virtuele machine is geïnstalleerd en dat de verbinding wordt gemaakt met de Azure-omgeving. Op deze manier kunnen klanten die in de hosting zitten in de voor hen bekende omgeving toch de video-bestanden online bekijken.”
Standaardaanpak met pilotfase
“Gemeente Drimmelen was een van de eerste gebruikers die ermee werkte en is er tevreden mee”, voegt Gerard eraan toe. “Intussen werken meerdere gemeenten met dezelfde oplossing en hebben we gaandeweg een traject ontwikkeld waarbij we klanten eerst een uitgebreide pilot kunnen aanbieden. Zo kunnen we kijken of alles werkt zoals zij verwachten, voordat we alles definitief overzetten.”
Ook bij de nieuwe partijen die met het hosting-platform willen werken, wil Gerard bij voorkeur dezelfde aanpak volgen met een pilotfase. “Want hoewel onze aanpak nu behoorlijk gestandaardiseerd, onderbouwd en efficiënt is, kan de situatie nog steeds net een beetje anders zijn voor de ene gemeente dan voor de andere”, aldus Gerard.
Meer weten?
Ben jij ook werkzaam in het rioolbeheer en wil je meer weten over onze oplossing om jouw rioleringsinspectiebestanden te koppelen aan jullie beheersysteem en RioGL? Neem dan contact op met Jan van Malenstein ([email protected] of 06-5372 6797) of een van onze andere adviseurs. Zij denken graag met je mee.