Eind september is de gemeente Weert uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. In Charlottetown (Canada) werd de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst genomen. Eerder al was Weert de groenste stad van Nederland (2012) en vervolgens van Europa (2013). Het is opvallend dat juist een Nederlandse stad en regio deze competities wint. Uit recent onderzoek van de WUR bleek namelijk dat de totale hoeveelheid groen in de grote Nederlandse gemeenten in de afgelopen jaren nauwelijks gestegen is. Terwijl het belang en positieve effect van groen toch overduidelijk is aangetoond. Hoe kan dit?
Ook nog een tweede plaats voor Cultureel Erfgoed
In Canada werd Weert winnaar in de wereldwijde competitie om de groenste regio en liet Engeland, Japan, Ierland, Wales en Zuid Korea achter zich. De jury beoordeelde Weert op thema’s als netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied. Weert wist ook een tweede plaats in de wacht te slepen rond het thema Cultureel Erfgoed.
Waarom is groen in de stad belangrijk?
Groen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de verbetering van het milieu, door het verminderen van luchtvervuiling en het dempen van geluidshinder. Een belangrijke functie is ook de waterberging bij hevige regenval en verkoeling in warme periodes.
Oplossing voor hitteproblematiek
Door het veranderende klimaat hebben steeds meer steden te maken met hitteproblematiek. Steen neemt veel hitte op en bovendien creëert bebouwing een beschutte omgeving. Waardoor het moeilijker wordt om de opgebouwde warmte kwijt te raken. Groen verlaagt de temperatuur in de stad; oppervlakken met planten warmen minder snel op en houden minder warmte vast. Waterdamp vanuit planten koelt de lucht. Dit maakt groen in de stad erg belangrijk.
Nauwelijks meer groen
Uit het onderzoek van de WUR ‘Ranglijst groenste gemeenten van Nederland’ blijkt dat de totale hoeveelheid groen in de grote Nederlandse gemeenten in de afgelopen jaren nauwelijks steeg. Wel zijn er flinke verschillen tussen gemeenten. Een mogelijke verklaring is dat groene gebieden moeten wijken door nieuwbouwprojecten of andere infrastructurele aanpassingen. In het onderzoek van de WUR is specifiek gekeken naar de hoeveelheid openbaar groen per vierkante meter, in de bebouwde kom, per woning.
Hoeveel vierkante meter groen heeft u?
Wellicht is deze vraag niet voor iedereen eenvoudig te beantwoorden. Met Obsurv krijgt u eenvoudig inzicht in de hoeveelheid openbaar groen. Obsurv is het webbased beheersysteem van Grontmij om te plannen, begroten en de juiste (duurzame) keuzes te maken. Met de hoeveelheid openbaar groen, kan de hoeveelheid groen per woning worden berekend. En in Obsurv worden o.a. de vierkante meters van de groenvlakken, de kwaliteit en ligging bijgehouden. De gemeente Weert is bezig met de overstap van dg DIALOG Beheer Openbare Ruimte naar Obsurv.
Meer weten over wat groen voor u kan doen?
In dit artikel is het belang van groen al grotendeels op een rij gezet. Het is dan ook jammer dat het in de praktijk nog vaak gezien wordt als een kostenpost, vanwege onderhoud. Terwijl het juist ook geld oplevert, want een groenere leefomgeving verhoogt de waarde van onze huizen, kantoren en winkels. Als u behoefte heeft aan advies van onze groenspecialisten, neem dan contact met ons op. Zij helpen u graag verder, met een optimale inzet van groen binnen uw gemeente. Of met het maken van een groene businesscase, waarbij ook kansen voor sociale samenhang, educatie, gezondheid en commercie worden meegenomen.
Meer weten over Obsurv?
Wij zijn ervan overtuigd dat het beheren van onze leef- en werkomgeving makkelijker kan met Obsurv, maar zien is geloven. Wilt u met eigen ogen zien wat de mogelijkheden zijn van Obsurv? Vraag gratis een tijdelijke licentie aan. Of neem contact met ons op voor meer informatie of een (vrijblijvende) demonstratie.