Gemeente Uithoorn: “Van black box naar grip dankzij Obsurv”

“Van blackbox naar grip.” Een betere titel had de gemeente Uithoorn niet kunnen bedenken voor de praktijkcase die zij tijdens de Obsurv roadshow van 5 maart jl. presenteerde. In een boeiende presentatie werden de bezoekers meegenomen op de reis die de gemeente de afgelopen twee jaar heeft afgelegd. “Vanuit een situatie waarin niemand meer wist wat er aan data in ons beheersysteem zat, zijn we dankzij de overstap op Obsurv een organisatie geworden die weer stevig grip heeft op haar beheerdata”, aldus Tinok van Hattum, projectleider bij Gemeente Uithoorn.

Hoe het beheer van de openbare ruimte makkelijker kan

Maar liefst 22 bezoekers hadden zich aangemeld voor de Obsurv roadshow die door Grontmij in Rotterdam was georganiseerd. Zij waren gekomen om te horen welke mogelijkheden Obsurv te bieden heeft. Om zelf te ervaren – op een van de aanwezige computerterminals – hoe eenvoudig Obsurv te gebruiken is. Maar vooral ook om eens met andere beheerders van gedachten te wisselen over hoe het beheer van de openbare ruimte anders, efficiënter en vooral gemakkelijker kan.

Net zo makkelijk als internetbankieren

Ineke Vink, hoofd Beheer Openbare Ruimte bij Grontmij, opende de bijeenkomst met een korte inleiding en een indrukwekkend overzicht van hoeveel organisaties gebruik maken van Obsurv en hoeveel organisaties op het punt staan over te stappen. Haar presentatie werd gevolgd door die van Henri Veldhuis, een van de bedenkers van Obsurv. Aan de hand van het voorbeeld van zijn 75-jarige vader die van de ene op de andere dag kon internetbankieren, vertelde Veldhuis hoe het vanaf het allereerste begin de ambitie was om van Obsurv een gebruiksvriendelijk en intuïtief beheersysteem te maken. “Moeilijker dan internetbankieren of Google Maps mocht het niet worden”, aldus Veldhuis. Om vervolgens aan de hand van de verschillende functionaliteiten van Obsurv te demonstreren hoe toegankelijk het beheerprogramma inderdaad geworden is.

Ervaringen uit de praktijk

Na een korte onderbreking was het woord aan Dzenita Murguzovic, adviseur en projectleider bij Grontmij, en Tinok van Hattum van de gemeente Uithoorn. Gezamenlijk waren zij verantwoordelijk voor de inrichting van Obsurv bij de gemeente Uithoorn. En hoewel de gemeente Uithoorn een relatief kleine gemeente is, was het uit de reacties in de zaal duidelijk merkbaar dat het verhaal sterk tot de verbeelding sprak. De openhartige manier waarop de behaalde successen, maar ook de struikelblokken aan bod kwamen, leidde tot een open, constructieve sfeer waarin verschillende deelnemers hun eigen situaties en vragen naar voren brachten.

Grip op ons beheer en klaar voor de volgende stap

Na ruim twee jaar is de gemeente Uithoorn aangekomen op haar bestemming. Van Hattum: “We hebben weer grip op ons beheer en we hebben nu alle data beschikbaar die we nodig hebben. En doordat het zo eenvoudig is om te werken in Obsurv, blijven onze data ook up to date. Vroeger stonden we in de rij bij onze databeheerder als we iets moesten aanpassen in het systeem. Nu doet iedereen het zelf.”

Volgens Van Hattum zorgt Obsurv ervoor dat de gemeente Uithoorn klaar is voor de volgende stap: Risicogestuurd beheer. Hoe kunnen we ons beheer meer sturen op maatschappelijk effect en risico’s? Ofwel, hoe kunnen we slimmer beheren? Volgens Van Hattum zijn er verschillende antwoorden mogelijk op die vraag. “Maar dat actuele data de hoeksteen zijn van elke vorm van modern beheer, dat lijdt geen twijfel. En dankzij Obsurv is dat bij ons gegarandeerd.”

Ook nieuwsgierig naar Obsurv?

Neem contact met ons op, we vertellen u graag meer of komen langs voor een demonstratie. Of vraag heel eenvoudig een tijdelijke licentie aan en bekijk Obsurv met eigen ogen.
licentie aanvragen
Zet deze datum vast in uw agenda: 25 juni volgende Obsurv roadshow!
Wij geloven in de kracht, mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid van Obsurv. Bovenal zijn wij ervan overtuigd dat je een eigen mening moet vormen door Obsurv te zien, ervaringen van anderen te horen en een goed beeld te krijgen van de overstap naar Obsurv. Dat kan tijdens de volgende Obsurv roadshow op 25 juni! U kunt dan kiezen tussen de locatie Arnhem of Zwolle . Meer informatie volgt binnenkort, dus houd deze website in de gaten!