Fusiegemeente Meierijstad kiest voor Obsurv

De 3 Brabantse gemeenten Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel zijn recent gefuseerd tot gemeente Meierijstad. Voor de fusie beheerden de gemeenten hun BOR-data apart. Het is dan ook een grote uitdaging voor de nieuwe gemeente om de voormalige grenzen te laten vervagen. Meierijstad wil als één gemeente integraal beheren en kiest daarom voor Obsurv.

Keuze voor Obsurv

De 3 voormalig zelfstandige gemeenten willen zowel qua data als beheer samensmelten tot 1. Zo kan er in Meierijstad overal op dezelfde manier worden gewerkt met volledige data. Obsurv ondersteunt dat proces: doordat de gemeenten met hun data kunnen overstappen naar 1 integrale omgeving vervagen de grenzen makkelijker. Bovendien is Obsurv webbased en snel schaalbaar naar meer gebruikers of externe partijen. Dat maakt het zeer geschikt voor regionale samenwerking.

Grootste gemeente van Brabant

Door de fusie is Meierijstad de grootste gemeente van Brabant geworden. Het openbare gebied is enorm toegenomen. De gemeente wil het toekomstige beleid met behulp van burgerparticipatie tot stand laten komen. Dus door actief input te vragen van de burgers, als het gaat om de openbare ruimte en vele andere onderwerpen. Ook zijn er veel grote bedrijven gevestigd in de gemeente, die ideeën kunnen aandragen over de richting van het beleid.

Foto’s: Gemeente Meierijstad

Voor meer gebied zijn natuurlijk meer specialisten nodig. Doordat het aantal medewerkers met de fusie fors is gegroeid, kan er nu meer specialistisch worden gewerkt. De gemeentelijke wegbeheerder hoeft bijvoorbeeld niet ook nog deels het groenbeheer voor zijn rekening te nemen. Voor Meierijstad heeft het daarom veel voordelen om met een applicatie als Obsurv te werken. De beheerders kunnen met digitale apparatuur en webbased applicaties direct het werk verrichten. Het doel van Meierijstad is om uiteindelijk 100% digitaal te werken.

Koppeling met BGT

De migratie van alle BOR-data is nog niet de laatste stap naar digitaal en integraal werken. De fusiegemeente heeft de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) inmiddels volledig. Maar de losse gemeenten hadden voorheen nog geen koppeling met de BOR-data. Uiteindelijk zal Meierijstad de BOR-data gaan koppelen aan de BGT. Met deze stap maakt de gemeente het beheerproces volledig integraal.

Meer weten over Obsurv?

Bent u nieuwsgierig naar Obsurv? Neem dan contact met ons op. We komen graag langs voor een demonstratie. U kunt ook eenvoudig een tijdelijke licentie aanvragen en Obsurv met eigen ogen bekijken.

contact

 

Foto boven bericht: Sint-Oedenrode door fotograaf Hans Porochelt