Brug Vierbundersweg Tilburg

Gemeente Tilburg

Het inspecteren van kunstwerken is voor iedere gemeente een terugkerende taak. Gemeente Tilburg heeft Sweco gevraagd om de 654 kunstwerken voor hen te inspecteren. Extra handig is dat Tilburg ook gebruik maakt van Obsurv, waardoor alle informatie in één beheersysteem staat.  

Impact: veiligheid van bruggen, viaducten en tunnels garanderen, door inzicht in onderhouds- en beheermaatregelen

De uitdaging: efficiënt kunstwerken inspecteren

Eens in de zoveel tijd verschijnen er rapporten en berichten over de soms slechte staat waarin bruggen en viaducten verkeren in ons land. Het inspecteren van deze kunstwerken is dan ook een taak met een aanzienlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid en vraagt heel veel capaciteit van gemeenten.

Het overgrote deel van de kunstwerken is rond de 60 jaar oud. Destijds waren er allerlei (goedkope) bouwmaterialen en grondstoffen beschikbaar. Op dit moment is de situatie totaal anders. Veel gemeenten hikken daarom tegen die vervangingsopgave aan. Toch ontkom je er niet aan. Hoe kun je je bruggen, viaducten, duikers en tunnels dan zo efficiënt mogelijk inspecteren?

De oplossing: kunstwerkinspecties door Sweco

Een eerste stap is inzicht in de staat van je kunstwerken door inspecties. Gemeente Tilburg heeft besloten om dit uit te besteden. Sweco inspecteert de 654 kunstwerken voor gemeente Tilburg volgens de CUR 117- en de NEN 2767-norm.

Door het uit te besteden, scheelt het de gemeente veel tijd. En een mooie bijkomstigheid is dat gemeente Tilburg ook gebruikt maakt van Obsurv. Hoewel dit in principe los staat van het inspectieproces, is het wel handig dat alle data in één systeem staat. Zodat de gemeente ook analyses kan maken en op basis van data de juiste beslissingen kan nemen.

De opbrengst: veilig functioneren

Sweco voert de inspecties dus uit voor gemeente Tilburg. De gemeente vindt het een geruststellende gedachte dat zij een groot ingenieursbureau aan tafel hebben bij wie zij terecht kunnen als er iets uit de inspecties komt dat speciale aandacht of expertise nodig heeft. Zodat de kunstwerken veilig blijven functioneren en je calamiteiten kunt voorkomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over kunstwerkinspecties? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.