Schade aan voetpad

Gemeente Smallingerland

Veel nieuwe ontwikkelingen beginnen met een praktische vraag. Zo ook bij de gemeente Smallingerland. Daar vroeg de wegenspecialist zich af waarom zij niet gewoon met hun mobiele telefoon een fotootje konden maken en doorsturen als ze ergens toevallig wegschade zien. Sweco ontwikkelde daarop het wegenpaspoort met foto.

Impact: veiligere wegen, doordat je wegschade sneller en makkelijker kunt registreren en afhandelen

De uitdaging: snel en makkelijk foto’s van wegschade registreren

Gemeente Smallingerland registreerde foto’s van wegschade handmatig. De informatie over het betreffende wegvak en de feitelijke locatie moesten ook handmatig worden toegevoegd. Met enige regelmaat bleek een medewerker de exacte x- en y-coördinaten niet te hebben genoteerd, waardoor de exacte locatie niet meer achterhaald kon worden. Dat moest toch sneller, makkelijker en vollediger kunnen?

De oplossing: wegenpaspoort met foto

Omdat gemeente Smallingerland FME Server al gebruikte, kon Sweco makkelijk een nieuwe toepassing maken, waarin de foto’s met gps-coördinaten automatisch worden gekoppeld aan de informatie van het wegenpaspoort. Dat maakt het heel makkelijk om foto’s met de bijbehorende gegevens door te zetten naar derden.

De opbrengst: actuele en complete werklijst

Het resultaat is een applicatie die de gemeente en externe aannemers veel tijd bespaart. En er is altijd een actuele en complete werklijst van de wegschade, die nog beoordeeld en in behandeling moet worden genomen. En zodra de wegschade is hersteld, kun je de foto weer verwijderen. Zo houd je continu een actueel overzicht van alle meldingen die nog niet zijn afgehandeld.

Meer weten?

Wil jij ook wegschade kunnen melden met de mobiele telefoon? Of wil je meer weten over Obsurv? Neem contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.