Gemeente Oldenzaal

Groen wordt steeds belangrijker. Zeker in stedelijke gebied. Maar met het veranderende klimaat wordt het beheer van groen ook steeds moeilijker. Bijv. door te veel water of juist langdurige droogte. Wat nou als je de planning en de routes van water geven kan bepalen op basis van de daadwerkelijke vochtwaarde in de grond? Met die vraag kwam de gemeente Oldenzaal.

Impact: Groenbeheer onder controle op een zo slim mogelijke manier

De uitdaging: sensoren voor groenvoorziening

Bij gemeente Oldenzaal hadden ze vaak discussies over het moment waarop ze het openbaar groen water zouden geven in de wijken. Moest het meteen gebeuren? Of kon het ook nog twee weken wachten? Daarom besloot de gemeente om met sensoren te gaan werken van monitoring platform Connected Green. Maar het beheer en onderhoud van je groenvoorzieningen, wil je natuurlijk ook kunnen bijhouden in je beheersysteem. Hoe doe je dat op een slimme manier?

De oplossing: API met Obsurv

Door middel van een API koppelde Sweco het platform van Connected Green aan Obsuv. Zo kan de gemeente Oldenzaal bijvoorbeeld zien wanneer de grond rondom de sensoren te droog wordt en maatregelen dus nodig zijn. Voor de toekomst wordt dit steeds belangrijker, want als gemeente zul je moeten inspelen op veranderende omstandigheden. Zoals droogte.

De opbrengst: bespaar tijd en kosten

Als je op basis van objectieve sensordata werkt, dan kun je beter bijsturen. Zo voorkom je dat je te veel, te weinig of te vaak water geeft. Op deze manier bespaar je kosten én je verkleint het risico dat jonge aanplant beschadigd raakt.

En door je meetdata inzichtelijk te hebben, kun je ook investeringen en strategische beslissingen baseren op objectieve data. Zo houd de gemeente het groenbeheer onder controle op een zo slim mogelijke manier. Enerzijds door meetsystemen en informatie, anderzijds door integratie met beheer- en andere systemen.

Meer weten?

Wil jij ook via Connected Green werken met sensoren en het beheer en onderhoud beheren in Obsurv? Of heb je een andere applicatie, die je aan Obsurv wilt koppelen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.