Veel mensen met een uitkering staan langs de kant, terwijl organisaties het arbeidspotentieel goed kunnen gebruiken. In gemeente Midden-Groningen loopt een succesvol project, waarbij Obsurv wordt gebruikt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen.
Impact: mensen met een uitkering aan een baan helpen én het een personeelstekort oplossen
De uitdaging: personeelstekort
De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde zijn in 2018 gefuseerd tot de gemeente Midden-Groningen. Ook de beheerdata werd samengevoegd in Obsurv. De twee vaste medewerkers van de gemeente liepen daarna vast in het op orde krijgen van de data. Er waren simpelweg meer handen nodig voor het invoerwerk in Obsurv. Maar hoe kom je snel aan extra capaciteit als je ook financieel moet opletten?
De oplossing: werkervaringsplaatsen
Kor Swart, teamleider IBOR bij gemeente Midden-Groningen, werkte lange tijd bij de sociale dienst en het UWV. Hij wist zeker dat er thuis mensen op de bank zaten, die dit werk heel goed konden én wilden doen. Binnen no-time had hij 3 via de sociale dienst 3 mensen geselecteerd, die voor 3 maanden een werkervaringsplaats aangeboden kregen met behoud van uitkering. Daarna kregen zij een contract voor een half jaar.
De opbrengst: het mes snijdt aan twee kanten
Om het beheer van de openbare ruimte te kunnen plannen en begroten in Obsurv, moet je data op orde zijn. De deelnemers van dit project zetten alle beheerobjecten in Obsurv voor civiele constructies en groen. Van putten tot bomen en van oevers tot waterlengtes.
Door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, geef je hen de kans om het vak van GEO-ICT te leren. En het mes snijdt aan twee kanten. Je helpt mensen met een uitkering aan een baan en je lost een personeelstekort op.
Meer weten?
Inspireert het verhaal van gemeente Midden-Groningen je? En wil je weten hoe wij vanuit Obsurv kunnen helpen, bijvoorbeeld met trainingen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.